آنچه خوردن شلهزرد را ضروری میکند / غذایی برای جسم و روح
- شناسه خبر: 818
- تاریخ و زمان ارسال: 20 April 2022 ساعت 11:44
- بازدید : 169
- نویسنده: mahmood noorae

به گزارش زیستار، شلهزرد یک میان وعده و یک دسر بسیار خوشمزه و پرطرفدار است. این دسر خوشمزه و لذیذ از برنج نیمدانه، شکر، زعفران، خلال بادام، گلاب و دارچین درست میشود. شله زرد دارای طبعی معتدل است و دارای ویژگیهایی از جمله: تقویت مغز و کبد، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، درمان کماشتهایی یا بیاشتهایی و… است.
بهترین زمان مصرف شلهزرد در ماه مبارک رمضان، وعده افطاری است؛ به این دلیل که در این خوراک لعاب برنج و گلاب هست و این ماده غذایی یبوستزا است و برای وعده سحری خوردن آن را پیشنهاد نمیکنیم. شلهزرد برای کودکان روزهدار به شرط آنکه مانع خوردن غذای اصلی نشود، مفید است زیرا که به ازای هر یک لیوان شلهزرد ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوکالری برای بدن تأمین میشود.
شله زرد حاوی انواع ویتامینهای A ،C ، D، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۶، پروتئین، کربوهیدرات، فیبر، آنتیاکسیدان، کلسیم، آهن، اسید فولیک، سلنیوم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است.
از دیدگاه پزشکان طب سنتی ایران، شلهزرد غذایی لطیف شمرده میشود و هضم آن برای معده و کبد آسان است و فرآوردههای هضمی مفید آن، به آسانی در رگها و بافتها توزیع میشود. در فرآیند گوارش، پسماندهای غیرمفید زیادی بجا نمیگذارد و آن پسماندها به آسانی از بدن خارج میشوند. همچنین نیرو و قوّت آن به سرعت به اعضای بدن میرسد و سیری میآورد (البته سیری را بمدت طولانی نگه نمیدارد).
شلهزرد، به اعتدال، گرمی بخش و تری افزا است. برای افراد کم خونِ بیاشتها و افسرده حال، خوراک خوبی است زیرا بو و مزه زعفران و گلاب، میل نفس به غذا را بر میانگیزد و نیروهای روانی- بدنی (قوای نفس در اعضای بدن) را برای توجه به آن میجُنباند و از این راه عملکردهای اعضای گوارش را بهبود میبخشد.
شله زرد مقوی مغز و کبد
دیگر آنکه آراستن شلهزرد با پسته و بادام، هم شوقی در فرد بیاشتهایی پدید میآورد و هم در تقویت و تغذیه کبد و مغز بسیار اهمیت دارد.
شله زرد غذای مقوی برای زنان باردار و شیرده است و از خوراکهای سودمند برای تغذیه کودکان، بیماران کم اشتها با ضعف هضم و سالخوردگان بشمار میرود و در هنگام ضعف و بیاشتهایی افسردگان یا داغدیدگان نیز بسیار سودمند است.
همچنین افرادی که به کارهای ظریف و سبک میپردازند و به امور فکری و خلاقیت ذهنی مشغولند باید شلهزرد را در فهرست غذاهای ثابت هفتگی خود جای دهند.
و آخر اینکه ذکرها و نامهای مقدس، و نقوش قرینه ساده که با دارچینِ ساییده بر روی شله زرد نگاشته میشوند برای باورمندان و معنادوستان، بسیار دلانگیز و جانافزایند و سویه آگاهی را به فرازی دیگر سوق میدهند. توجه به چنین وجوه و فرازهایی میتواند نیروهای معنوی و روانی و بدنی را به هم پیوند دهد و پرورنده تن و دل و جان و خرد باشد.