خواب لازمه تندرستی است / سبک خوابیدن در ماه مبارک رمضان
- شناسه خبر: 779
- تاریخ و زمان ارسال: 6 April 2022 ساعت 10:44
- بازدید : 241
- نویسنده: mahmood noorae

به گزارش زیستار، روزهداری در کنار فواید معنوی، یادآور سبک زندگی صحیح برای دستیابی به تندرستی است. یکی از نکات طبی روزهداری زود خوابیدن در شب و سحرخیزی است. روزه گرفتن در ماه رمضان بسیار شیرین است اما نیاز جسمی انسان به غذا سبب سختتر شدن این عبادت معنوی خواهد شد اما اگر در ماه رمضان الگوی خواب خوبی داشته باشید، میتوانید راحتتر روزه بگیرید و گرسنگی اذیتتان نکند. متاسفانه این نکته در ماه مبارک رمضان نادیده گرفته میشود و گاهی برخی افراد خوابیدن در طول روز را جایگزین خواب ارزشمند شبانه میکنند. در این مقاله نکاتی در خصوص تاثیرات این نوع سبک زندگی ارائه خواهیم داد.
اکبری: روال درست خواب و تغذیه رعایت شود
دکتر حسن اکبری، استاد دانشگاه شهید بهشتی و متخصص طب سنتی با تأکید بر اینکه روال خواب در ماه مبارک رمضان خیلی مهم است گفت: یکی از مشکلات ماه مبارک رمضان این است که خواب به هم میخورد. شما باید حداکثر یک ساعت و نیم تا دو ساعت بعد از افطار بخوابید تا از آن طرف ساعت دو یا سه از خواب بیدار شوید که بتوانید سحری بخورید. فرد ساعت یک شب میخوابد و از طرفی میخواهد ساعت ۳ از خواب بیدار شود. ساعت را نزدیک اذان صبح میگذارد و وقتی میخواهد سحری بخورد معده دچار شوک است و سحری نمیتواند بخورد و از ساعت ۱۰ صبح فرد روزهدار ضعف میکند و نمیتواند کار کند. از طرفی دیگر بعدازظهر افراد میخوابند و شب خوابشان نمیبرد. باید روال خواب درست باشد. سحریها به نسبت کاملتر باشد، افطاریها سبکتر باشد. افطار و شام را همزمان کنید. یعنی یک بار افطار و یک بار شام نباشد. ما میخواهیم سه وعده غذا نباشد و تنها دو وعده غذا باشد. اگر روال درست خواب و تغذیه رعایت شود برای فرد روزهدار مشکلی ایجاد نمیشود.
خادم: خواب کافی نیاز بدن است
دکتر ابراهیم خادم، متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به تغییراتی که اجباراً در ساعات خواب و بیداری افراد در طول ماه رمضان ایجاد میشود، بر لزوم تامین خواب کافی و مناسب جهت روزهداران در طول ماه مبارک تأکید کرد و افزود: بهتر است افراد ساعات خواب خود را در طول این ماه به نحوی برنامهریزی کنند که دچار کمخوابی آزاردهنده و یا پر خوابیهای زیانبخش نگردند. لذا خواب زود هنگام در این ایام بسیار مفید بوده و ضمن اینکه امکان بیداری به موقع و بهره بردن از فیوضات معنوی سحرگاهان را نیز در ماه مبارک مهیا میکند، مانع خوابیدن بلافاصله پس از صرف وعده سحری که زمینه مشکلات گوارشی را در افراد مستعد ایجاد میکند، خواهد شد.
نوابزاده: خوابیدن با معده پر ضرر دارد
مریم نوابزاده، محقق و پزشك طب سنتی با تاكید بر اینكه با معده پر از غذا، نخوابید، گفت: یكی دیگر از خطرات فاصله ایجاد كردن بین افطار و شام، خوابیدن با معده پر از غذا است كه این نیز عوارض زیادی دارد لذا افراد باید بعد از سحری خوردن تا طلوع آفتاب نخوابند.
خدادوست: دو ساعت فاصله بین خوردن و خواب لازم است
دکتر محمود خدادوست، متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه بهترین هضم در هنگام خواب اتفاق میافتد و بیخوابی سبب ایجاد خشکی میشود، بر توجه به اهمیت خواب شبانه در ماه مبارک رمضان تاکید کرد و گفت: بین زمان خوردن غذا تا خوابیدن، باید فاصله باشد که این فاصله بسته به نوع غذای مصرفی و نوع هضم در هر فرد، متغیر است، اما به طور متوسط در نظر گرفتن حداقل دو ساعت فاصله زمانی، توصیه میشود و باید برنامه غذایی در وعده افطار را بر اساس آن تنظیم کرد.
او با تاکید بر منع خوابیدن در طول روز به عنوان یک قاعده کلی در طب ایرانی و تنها مناسب بودن خواب قیلوله در روزهای طولانی تابستان که برخلاف تصور معمول، زمان آن قبل از ناهار است، افزود: به دلیل روزهداری و نخوردن غذا در ماه مبارک رمضان، خوابیدن در طول روز برای تقویت قوای بدنی و بازگرداندن رطوبت به بدن، به خصوص در افرادی که زیاد تشنه میشوند، توصیه میشود، اما باید توجه داشت که زمان آن هنگام غروب آفتاب و هنگام افطار که در طب ایرانی به «خواب مرگ» معروف است، نباشد.
حقیقی: بنابر مزاج خواب هم کم و زیاد می شود
دکتر غلامرضا حقیقی، متخصص طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه بدن نیاز به خواب و استراحت کافی دارد و اگر خواب بیش از حد باشد اثرات سوء بر بدن دارد گفت: از ساعت ۱۰ شب تا اذان صبح بهترین زمان برای خوابیدن است.
استادیار دانشگاه با توصیه به پرهیز از خوابیدن تا دو ساعت بعد از خوردن غذا که باعث کسلی در ساعات بیداری و سوء هاضمه میشود گفت: توصیه میشود انسان بین ۶ تا ۱۰ ساعت بر حسب نوع مزاج در طول روز بخوابد.
دکتر حقیقی با بیان اینکه خوابی خوب است که به صورت پیوسته بوده و فرد بعد از بیداری احساس راحتی و سرزنده بودن داشته باشد گفت: توصیه میشود افراد با مزاج متعدل حدوداً ۸ ساعت، گرم و خشک ۶ ساعت و مزاج سرد و تر تا ۱۰ ساعت خواب داشته باشند.