تغذیه و رژیم غذایی از نگاه طب سنتی ایران
- شناسه خبر: 776
- تاریخ و زمان ارسال: 5 April 2022 ساعت 11:07
- بازدید : 228
- نویسنده: mahmood noorae

به گزارش زیستار، طب سنتی ایران (ITM) یک نظام پزشکی است که مبتنی بر مزاج است. هدف اصلی در مدیریت ITM به درازای تندرستی و بیماری، بازگشت و نگهداری انسان به تعادلی است که در آن سیستمهای اندام در وضعیت مطلوب خود کار میکنند. قوانین سبک زندگی در ITM عمدتاً بر شش مورد اساسی متمرکز است
در درون آنها یکی از مهمترین بخشها در مورد تغذیه و رژیم غذایی است. قوانین خاصی برای خوردن و آشامیدن سالم در ITM برای کل جمعیت و همچنین در هنگام بیماری وجود دارد. به عنوان نمونه، برخی از این دستورها در زیر فهرست شده است. این پیشنهادها مبتنی بر شواهد نیستند و از ادبیات ITM استخراج شدهاند که ممکن است به عنوان موضوعات پژوهشی در مطالعات آینده مورد استفاده قرار گیرند. توصیههای ITM عمدتاً بر اساس تخمینهای «مزاج معده و دمای طبیعی» و «دمای طبیعی و کیفیت غذا» است:
با استفاده از خوراکی دارویی به عنوان دستورالعملهای معمول روزانه باید پرهیز شود. آنها باید فقط برای اصلاح مزاج بدن یا سایر مزاج غذاها استفاده شوند. منظور از خوراک دارویی آنهایی است که میتوانند مزاج بدن را به طور قابل توجهی تغییر دهند.
غذا باید به اندازه کافی جویده شود و در زمان صرف غذا باید فرد در آرامش کامل باشد.
انسان نباید در برابر گرسنگی مقاومت کند و غذا را بدون گرسنگی نباید خورد. فقط در زمان گرسنگی واقعی غذا بخورید و قبل از سیری کامل از خوردن دست بکشید. برآورد نیازهای غذایی با توجه به ماهیت بدن، سن، فصول و تغییرات ناشی از بیماری و همچنین قدرت هضم متفاوت است.
غذای با طبیعت سرد در تابستان و غذای با طبیعت گرم در زمستان باید خورد.
استفاده همزمان از چندین نوع غذا در طول یک وعده غذایی و دستورالعملهای مختلف، اکیداً ممنوع است.
بهترین غذا یک غذای خوشمزه است، اما بسیاری از غذاهای خوشمزه ممکن است زیانبار باشند. غذای بیمزه گرسنگی را کاهش میدهد و باعث بیحالی میشود. غذای شیرین گرسنگی را کاهش میدهد و دمای بدن را افزایش میدهد. غذای شور باعث کمآبی بدن و خیس شدن آن میشود. غذاهای ترش هضم غذا را تسریع میکند، اما باعث خشکی و آسیب به اعصاب میشود. یک غذای شیرین ممکن است از زیان یک غذای ترش جلوگیری کند و بالعکس. غذاهای شور و تند مضرات غذای بیمزه را کنترل میکنند و بالعکس. غذایی با طعم تلخ ملایم غیرخستهکننده و با معده سازگار است.
آب باید بعد از مرحله هضم غذاها (1.5 ساعت پس از غذا) استفاده شود. نوشیدن بلافاصله بعد از غذا باعث سوءهاضمه میشود، در حالی که نوشیدن در حین غذا خوردن بدترین اثر را دارد.
افرادی که طبع معده گرم دارند ممکن است از نوشیدن آب بهرهمند شوند و در این افراد تمایل به خوردن غذاها ضعیف است.
بهتر است از مصرف بیش از حد غذا در درازای تب شدید، پرهیز شود. زیرا دمای بالای بدن در زمان هضم افزایش مییابد.
در صورت سیری، به ویژه به ازای 2 ساعت پس از غذا، ورود به حمام ممنوع است. افزون بر این، آمیزش و سایر مواردی که گردش انرژی بدن را به شدت تحریک میکند، مجاز نیست.
شما نباید عادات غذایی را به طور ناگهانی دگرگون کنید. اگر انسان عادت به خوردن یک وعده غذایی یا چند وعده غذایی در روز داشته باشد، نباید آن را تغییر دهد. عادات غذایی باید به تدریج در صورت بیماری اصلاح شود.
یکی از مدیریتهایی که با معده بیشتر مطابقت دارد، محدود کردن غذا به یکباره در روز بدون سیر شدن در آن زمان است.
مراقب باشید در مورد غذا پیشتر به آن عادت نکردهاید و شما آن را نمیدانید.
جلوگیری از اجابت مزاج و دفع گاز بسیار بد و زیانبار است.
وعدههای غذایی روغنی از هر نوعی که باشد، ممکن است به خوبی توسط معده قابل تحمل نباشد و باعث ضعیف شدن آن شود. به نظر میرسد روغن زیتون، روغن گردو و روغن پسته کمتر زیانبار هستند.
این اصول تغذیه در زندگی میتواند از بیماریهای معده و به دنبالش بیماریهای سیستماتیک پیشگیری کند.
اصل این مقاله را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.