طبیعت را تصفیه نکنیم / نظر متخصصان طب ایرانی درباره استفاده از نمک دریا
- شناسه خبر: 506
- تاریخ و زمان ارسال: 11 January 2022 ساعت 10:24
- بازدید : 672
- نویسنده: mahmood noorae

به گزارش زیستار؛ نمک طبیعی تحت عنوان نمک طعام کامل (نمک دریاچهها و معادن ایران)، بستهبندی و از عطاریهای مورد تایید در سطح کشور قابل تهیه است. این نمک به صورت طبیعی و به اندازه نیاز بدن منیزیم، کلسیم، پتاسیم، ید، منگنز و روي دارد. حتی زنان باردار، افراد دارای فشار خون بالا، افراد دیابتی و بیماران قلبی نیز میتوانند نمک دریا را به راحتی و بدون هیچ مشکلی مصرف کنند. نمک طعام کامل احیای سلامت بر طرفکننده کک و مک، ضد چاقی و ضد ورم است.
نمک دریا چیست؟
نمک دریا به نمک حاصل از تبخیر آب دریاها و دریاچهها گفته میشود و در مقایسه با نمک تصفیهشده، رنگ تیرهتری دارد، زیرا مواد معدنی ضروری را از خاک رس موجود در آب، جذب کرده است. نکته قابل توجه در مورد این نمک آن است که این نمکها تصفیه، دستکاری و تجزیه شیمیایی نشدهاند. در واقع نمک دریا بر خلاف نمک تصفیه شده، فرآیند سادهای از نظر تصفیه را پشت سر میگذارد و به همین دلیل، رطوبت و مواد معدنی باارزش خود را حفظ میکند. آب و هوا و مکان جغرافیایی استخراج نمک دریا نقش مهمی در کیفیت و ترکیب مواد معدنی آن ایفا میکند.
ترجیح نمک دریای به نمکهای تصفیه شده
نمکهای تصفیه شده همان سدیم کلرید خالص است که مانند یک سم سلولهای بدن را تخریب و موجب بیماری میشود.
دکتر حسن اکبری متخصص طب سنتی– اسلامی در خصوص نمک گفت: نمک دریا که ارگانیک و پاک شده، حاوی تمام عناصر به اندازهی کافی است و عاری از هر گونه آلودگی است. نمکهایی که با نام نمکهای تصفیه شده یددار در بازار وجود دارد به دلیل اینکه فقط حاوی سدیم و کلر و دارای خاصیت سمی هستند موجب مشکلات فشارخون، آسیب به سلولها و بیماری کلیه و آسیبهای دیگر میشود.
در نمک دریا که به روشهای ارگانیک عاری از آلودگی و میکروب شده، حضور عناصری همچون پتاسیم، روی و … در کنار سدیم و کلر موجب خنثی شدن این خاصیت سمی در نمک دریا میشود.
وی در خصوص ویژگیهای یک نمک مناسب عنوان کرد: نمک طعام که به آن سدیم کلرید خالص گفته میشود، مثل سم روی سلولها تاثیر میگذارد و آنها را نابود میکند. همچنین نمکهای دریایی آلودهای که با نام ارگانیک وارد بازار شدهاند مملو از آلودگی است و باید از آن میز پرهیز کنیم. نمک مناسب همان نمک دریا است که از آرسنیک و سرب (فلزات سنگین) و اجسام خارجی، گل و لای و آهک عاری شده باشند و به شیوههای ارگانیک فرآوری شده باشند.
این متخصص و دانشیار آسیبشناس سلولی در ادامه افزود: ما باید نمک دریایی طبیعی را که از آلودگیها و مواد زاید پاک شده شناسایی کنیم مثل نمک دریاچه ارومیه که به اروپا هم صادر میشود. اگر صنعت نمک طبیعی ارگانیک و پاک شده را توسعه دهیم میتواند در بازار تجاری، جای نفت را هم بگیرد.
اکبری در خصوص ممنوعیت مصرف نمک ارگانیک تصریح کرد: از لحاظ قانونی مصرف نمک دریا یا ارگانیک در مراکز تهیه غذا ممنوع شده است که این مسئله باید کاملا کارشناسی شود.
نمک ارگانیک، که عاری از آلودگی شدهاند، در دنیا خیلی گرانتر از نمک تصفیهشده است. بنابراین باید اینگونه نمکها که در حد و مطابق استاندارد جهانی هستند را شناسایی و دستهبندی و صادر کنیم و علاوه بر تامین مصارف داخلی بهره تجاری نیز ببریم.
دستکاری نمک زیانآور است
از نمك در طول تاريخ همواره به نيكي ياد شده است. براساس يك پروژه پژوهشی كه روی برخی نمكها در دانشگاه تهران انجام گرفته، چنين نتيجهگيري ميشود كه براساس انجام يك سري تغييرات در ماهيّت نمك، تأثيرات مثبت نمك به علّت دستكاري كاملاً منفي گشته و زيانآور ميشود. براي مثال همانگونه كه ميدانيم نمك در طول تاريخ، عامل اُفت فشار بوده است، امّا امروزه بعد از اينكه نمك به نام تصفيه، داخل كارخانه تبدیل به نمك خوراکی ميشود، فشار خون را بالا ميبرد كه علّت اصلي آن، خارج كردن برخي عناصر بسيار مهم و كليدي در نمك است. برخي موارد اين تحقيق در كتاب فوق تخصص قلب به نام «بِران والد» ويرايش هشتم، صفحة 1114 چنين آمده است: وجود منيزيم، كلسيم و پتاسيم به اندازۀ كافي در غذاي مصرفي، عامل كاهش خون به مقدار 6/4 ميليمتر جيوه در افراد فشار خوني و مقدار 5/2 ميليمتر جيوه در انسانهاي عادّي است و مهمتـرين اين عناصر منيزيم است كه مقدار آن در غذاي مصرفي روزانه به حدّي كم است كه قابل ذكر نيست، امّا در نمك طعام به وفور يافت ميشود.
در تحقيقي كه در دانشگاه تهران انجام شد نمك تصفيه نشده و دستكاري نشده يعني نمك دريا (مانند نمك درياچۀ اروميه) حاوي اكثر ريز مغذّيهاي لازم بدن از جمله روی، يد، كلسيم، منيزيم و پتاسيم است. متأسفانه امروزه نمك موجود در طبيعت را به اسم تصفيه به تركيب كلر و سديم تبديل كرده و به آن يد اضافه ميكنند و در واقع عناصر ارزشمند كلسيم، منيزيم و پتاسيم و روي را از آن جدا ميكنند كه قطعاً چنين تركيبي جاي نمك طعام را نميگيرد، بلكه مصرف آن آسيبرسان نيز خواهد بود. خصوصاً اينكه منيزيم آن را به صفر تقليل ميدهند. این در حالی است كه دو عنصر پتاسيم و منيزيم از عناصر اصلياي هستند كه بدن به آنها احتياج بسيار دارد.
در مورد اثرات پتاسيم در بدن ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1. پتاسيم كمك ميكند تا غذاي جذبشده به داخل سلولهاي بدن برود و مواد زائد از سلولها خارج شود
2. پتاسيم به انتقال پيام عصبي از سلولي به سلول ديگر كمك ميكند
3. پتاسيم با كمك سديم، تعادل اسيدي و بازي را برقرار ميكند
4. پتاسيم با همكاري فسفر، اكسيژن را به مغز ميرساند
5. پتاسيم با همكاري كلسيم رابطه عصب و ماهيچه را تنظيم ميكند
كمبود پتاسيم نيز عامل بروز مشكلات مختلفی در بدن است: سكته مغزي، مشكلات كليه، ناباروري، ضعف عمومي، بالا رفتن فشار خون و بالا رفتن ميزان سديم بدن.
كمبود منيزيم نيز مشكلات بسياري در بدن ايجاد ميكند از جمله: آسم، بیاشتهايي، برخي سردردهاي ميگرنی، كندی رشد، تغييرات در نوار قلب، مشكلات نوروموسكولار (ماهيچهاي عصبي)، تشنّج، افسردگي، ضعف عضلانی، خشک شدن ماهيچهها، رعشه، سرگيجه و … .
كمبود منگنز نيز عامل بروز مشكلات زير است: كري، آسم، نرمي غضروفي، اختلال در رشد به علّت سوء تغذيه در غضروف، دررفتگي رباط، بيماري فكّ جابهجا شده (tmj)، حركات تكراري غير ارادي، كارپال تونل سندرم يا به اصطلاح امروزي چسبندگي در ناحيه مچ دستها، تشنّج، ناباروري به علّت عدم تخمكگذاري در خانمها و عدم ساخت اسپرم در مردها، كاهش قوه باء در هر دو جنس، كوتاه شدن استخوانهاي بلند ساق و بازو.
يد نيز كه از عناصر مهم و كليدي در كاركرد غدّه تيروئيد است به صورت تركيبات يدور يا يديد و يدات در نمك دريا وجود دارد و بدن به اندازه نياز از يد جذب كرده و مازاد آن دفع ميشود. نمكهايي كه به روش صنعتي يددار ميشوند بايد در ظروف دربسته نگهداري شوند تا يد آن در محيط آزاد نشود و اين در حالي است كه بهترين روش نگهداري نمك دريا كه حاوي يد نيز هست قرار دادن آن در كيسههاي كتانی و يا محفظه چوبی است كه هوای آزاد به آن برسد تا ارزش غذايی آن به طور كامل حفظ شود.
پی نوشت:
Chondromalasia*
Chodrodystroply **